Recepten

Rabarber op zijn best,
Wat heb je nodig? basisrecept
- 400 gram rabarber (ik had 3 flinke stengels)
- 200 gram aardbeien
- 200 gram frambozen
- 300 gram bloem
- 150 gram suiker
- 200 gram koude boter
- 1 vanillestokje (of een paar druppels vanille-extract)
- snuifje zout
Wat heb je nodig? Mijn versie
- 400 gram rabarber (ik had 3 flinke stengels)
- 200 gram aardbeien
- 200 gram frambozen
- 2 appels ( ik neem dan de jonagored - is een sappige zoete en goed verteerbare appel. Te verkrijgen v. sept tot aug.)
- 150 gram bloem
- 100 gram havermeel
- 75 gram amandelmeel
- 75 gram cocosbloesemsuiker of ahornsuiker of fijne rietsuiker
- 200 gram koude boter (lactosevrij)
- 1 vanillestok ( 2fljs vanille-extract) ik gebruik botervanille extract, 2flejs omdat ik minder suiker gebruik, door de extra vanille heb je dan een betere afsmaak
- Snuifje zout
Zo ga je te werk: basis recept
1. Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de rabarber
en de appel in stukjes van ongeveer 1 cm en halveer de aardbeien, frambozen in
zijn geheel. Eventuele grote aardbeien maak je wat kleiner.
2. Vet een lage ovenschaal in en stort hier de gesneden rabarber, aardbeien en
frambozen in en druk het een beetje aan
met de bolle kant van een lepel.
Dit is de vulling voor de crumble:
3. Kneed de boter, bloem, suiker en zout. Voeg het merg van het vanillestokje toe
(of vervang dit door een paar druppels vanille-extract). kneed het mengsel met
je duim, wijsvinger en middelvinger. Het is de bedoeling dat je een kruimeldeeg
maakt, geen deegbal. Je verkruimelt de boter als het ware en vermengt dit met
de suiker, bloem en zout. Wanneer je een kruimeldeeg hebt gekneed, strooi
je dit over de vulling. Verdeel de kruimels netjes, zodat je de vulling overal
bedekt. Het is niet erg als de vulling nog een beetje door het kruimellaagje
heen piept.
4. Bak de crumble zo'n 30 minuten in het midden van de oven. De vulling bubbelt
en de kruimels zijn goudbruin. Laat de aardbei-framboos -rabarbercrumble 20
minuten afkoelen voor je hem serveert.
Zo ga je te werk: mijn versie
1. Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de rabarber
en de appel in stukjes van ongeveer 1 cm en halveer de aardbeien, frambozen in
zijn geheel. Eventuele grote aardbeien maak je wat kleiner.
2. Vet een lage ovenschaal in en stort hier de gesneden rabarber, aardbeien en
frambozen in en druk het een beetje aan
met de bolle kant van een lepel.
Dit is de vulling voor de crumble:
3. Kneed de boter, bloem, havermeel, en amandelmeel, suiker en zout + de 2 appeltjes.
( Door de natuurlijke
suikers in de appels gaan de appeltjes lekker karameliseren) Voeg het merg van het vanillestokje toe (of vervang dit door de 2flsjs botervanille-extract). kneed het mengsel met je duim, wijsvinger en middelvinger. Het is de bedoeling dat je een kruimeldeeg maakt, geen deegbal. Je verkruimelt de boter als het ware en vermengt dit met de suiker, bloemsoorten en zout. Wanneer je een kruimeldeeg hebt gekneed, strooi je dit over de vulling. Verdeel de kruimels netjes, zodat je de vulling overal bedekt. Het is niet erg als de vulling nog een beetje door het kruimellaagje heen piept.
In de oven:
4. Bak de crumble zo'n 30 minuten in het midden van de oven. De vulling bubbelt
en de kruimels zijn goudbruin. Laat de aardbei-framboos-rabarbercrumble 20
minuten afkoelen voor je hem serveert.
Tip: Is 's morgens ook heel lekker met verse volle yoghurt
Dit alles is voor de crumble.
Wil je de volledige taart?
Dit heb je nodig voor de bodem:
250 gram patisseriebloem (kan ook glutenvrij)
100 gram cassonadesuiker (ik gebruik iplv suiker 2 el amandelmeel, 1el en 1 el
hazelnotensiroop)
100 gram roomboter (- bij ons zonder lactose)
1 ei
1 eidooier
1 Snuifje zout
1 el amandelmeel
Zo maak je het deeg
Maak een kuiltje in de bloem en doe de eitjes erin. Kneed samen met de rest van de ingrediënten tot een soepel deeg en maak er een bolletje van. Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit, draai af en toe om. Leg voorzichtig in de taartvorm, verwijder het overtollige deeg en bestrooi de bodem met amandelmeel. Hier kan je nu de vulling en de crumble in doen, en de oven in,...